Jak a čím vyčistit lednici

  

img_02 (1).jpg

Čištění lednice je nezbytnou součástí údržby domácnosti. Pravidelné čištění nejen prodlužuje životnost spotřebiče, ale také pomáhá udržovat potraviny čerstvé a bez nežádoucího zápachu. V tomto článku se dozvíte, jak a čím čistit lednici, jak se zbavit zápachu a jak vyčistit odtok lednice.

Proč je důležité pravidelně čistit lednici?

Čištění lednice by mělo být součástí vaší pravidelné údržby domácnosti. Nahromaděné zbytky potravin a rozlité tekutiny mohou způsobit růst plísní a bakterií, což nejen nepříjemně zapáchá, ale může také ohrozit vaše zdraví. Pravidelné čištění pomáhá předcházet těmto problémům a udržuje vaši lednici hygienickou a bezpečnou.

Jak čistit lednici krok za krokem

  1. Vypněte lednici a vyndejte všechny potraviny

Než začnete s čištěním, lednici vypněte a vyndejte všechny potraviny. Pokud máte mnoho potravin, které by se mohly zkazit, použijte chladicí box nebo umístěte potraviny na chladné místo.

  1. Vyjměte police a zásuvky

Vyjměte všechny vyjímatelné části lednice, jako jsou police, zásuvky a držáky. Tyto části omyjte zvlášť teplou vodou a jemným čistícím prostředkem.

  1. Čištění vnitřku lednice

Pro čištění vnitřku lednice můžete použít různé metody. Jednou z osvědčených metod je čištění lednice octem. Ocet je přírodní dezinfekční prostředek, který účinně odstraní bakterie a zápach.

Čištění lednice octem:

  • Smíchejte jeden díl bílého octa s jedním dílem vody.
  • Navlhčete hadřík nebo houbičku touto směsí a důkladně otřete vnitřek lednice.
  • Zaměřte se na rohy a těžko dostupná místa, kde se mohou hromadit zbytky potravin.
  • Po vyčištění otřete lednici suchým hadříkem.

Inspirujte se - další tipy pro čištění domácnosti octem a sodou

  1. Čištění odtoku lednice

Čištění odtoku lednice je často opomíjenou, ale důležitou částí údržby. Zanesený odtok může způsobit hromadění vody a zápach.

Jak vyčistit odtok lednice

Najděte odtokovou trubici (obvykle se nachází na zadní straně lednice).

Použijte tenký drát nebo štětku na čištění odtoků a opatrně odstraňte nečistoty.

Propláchněte odtok malým množstvím teplé vody smíchané s octem.

Jak odstranit zápach z lednice

Zápach v lednici může být způsoben různými faktory, jako jsou zkažené potraviny, rozlité tekutiny nebo plíseň. Zde je několik tipů, jak odstranit zápach z lednice:

  • Jedlá soda: Umístěte misku s jedlou sodou do lednice. Jedlá soda absorbuje zápach a osvěžuje vzduch uvnitř lednice.
  • Kávová zrna: Kávová zrna mají silné absorpční vlastnosti a mohou účinně odstranit nepříjemné pachy.
  • Aktivní uhlí: Aktivní uhlí je dalším účinným prostředkem k odstranění zápachu. Umístěte několik kousků aktivního uhlí do lednice a nechte je působit několik hodin.

Prevence plísně v lednici

Plíseň v lednici může být nejen nepříjemná, ale také nebezpečná pro vaše zdraví. Zde je několik tipů, jak předcházet růstu plísní v lednici:

  • Pravidelně kontrolujte a odstraňujte zkažené potraviny.
  • Uchovávejte potraviny ve vzduchotěsných obalech.
  • Čistěte lednici alespoň jednou za měsíc.

Sada na čištění lednice

Pokud nechcete používat domácí prostředky, můžete si pořídit sadu na čištění lednice. Tyto sady obvykle obsahují speciální čistící prostředky a nástroje, které vám usnadní údržbu lednice.

Rada závěrem

Pravidelné čištění lednice je klíčové pro udržení hygieny a předcházení nepříjemným zápachům a plísním. Použitím správných metod a prostředků, jako je ocet, jedlá soda nebo aktivní uhlí, můžete snadno a efektivně udržet vaši lednici čistou a svěží. Nezapomínejte také na čištění odtoku a pravidelnou kontrolu potravin, aby vaše lednice zůstala v optimálním stavu.

a brand of FREUDENBERG