Jak správně mýt nádobí a ušetřit na vodě

  

dishwashing_big.png

Mytí nádobí je každodenní činností v každé domácnosti. Správný přístup k mytí nádobí vám může nejen ušetřit čas, ale i vodu, což je důležité pro vaše finance i životní prostředí. V tomto článku porovnáme spotřebu vody při mytí nádobí v myčce a ručně, na to, co lze mýt v myčce i na to jak šetřit vodu při ručním mytí.

Spotřeba vody: Myčka vs. ruční mytí

Myčka na nádobí

Moderní myčky na nádobí jsou navrženy tak, aby byly co nejúspornější. Průměrná myčka spotřebuje na jeden cyklus zhruba 10-15 litrů vody. To je značný pokrok oproti starším modelům, které mohly spotřebovat až 20-30 litrů. Při běžném denním používání tak může myčka na nádobí ušetřit značné množství vody ve srovnání s ručním mytím.

Ruční mytí nádobí

Při ručním mytí nádobí je spotřeba vody značně vyšší. Při mytí pod tekoucí vodou můžete spotřebovat až 50 litrů vody na jedno mytí. I při úspornějších metodách, jako je napuštění dřezu, může spotřeba dosáhnout 20-30 litrů. Efektivní ruční mytí tedy vyžaduje určité návyky a techniky, které pomohou snížit spotřebu vody.

Co lze mýt v myčce

Myčka je skvělý pomocník, ale ne všechno nádobí je vhodné k mytí v ní. Do myčky se hodí zejména nerezové nádobí, skleněné nádoby, keramické a porcelánové talíře (bez zlatých a stříbrných okrajů) a plastové nádoby označené jako vhodné do myčky. 

Do myčky naopak nedávejte dřevěné nádobí a příbory, jemné sklo a křišťál, nože (rychle se otupí), měděné a hliníkové nádoby.

Při mytí nádobí v myčce nezapomeňte také pravidelně čistit filtr a kontrolovat stav myčky, aby zůstala efektivní a hygienická.

Jak šetřit vodu při ručním mytí

  1. Začněte předmytím nádobí. Před začátkem mytí odstraňte zbytky jídla z talířů a hrnců. To můžete udělat jednoduše pomocí houbičky nebo drátěnky.
  2. Napusťte dřez teplou vodou a přidejte mycí prostředek. Nádobí myjte ve dřezu a ne pod tekoucí vodou.
  3. Úsporné oplachování. Po umytí nádobí opláchněte rychle pod slabým proudem vody nebo použijte úsporné nástavce na kohoutek, které snižují průtok vody.

Další tipy na šetření vody

  • Úsporné nástavce na kohoutek: Tyto nástavce snižují průtok vody a zároveň zvyšují tlak, což usnadňuje oplachování.
  • Mytí v dávkách: Myjte nádobí ve větších dávkách místo mytí po každém jídle.
  • Správné uspořádání nádobí: Uspořádejte nádobí tak, aby voda mohla volně cirkulovat, což urychlí mytí a sníží spotřebu vody.

Používejte správné produkty

Použití správných nástrojů může výrazně zvýšit efektivitu mytí nádobí. Kvalitní houbička, drátěnka a rukavice pro ochranu před chemií, které vám pomohou dosáhnout nejlepších výsledků. Tyto houbičky a drátěnky jsou navrženy tak, aby byly šetrné k nádobí, ale zároveň účinné při odstraňování nečistot.

Zajímají vás další tipy pro úklid a čištění domácnosti? Přečtěte si například o tom, jak skvělí pomocníci jsou při domácím úklidu ocet a soda nebo si projděte checklist pro úklid kuchyně, abyste na nic nezapomněli.

a brand of FREUDENBERG